Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bílá noc - černá můra

Před týdnem se v Paříži uskutečnila BÍLÁ NOC. Noc, kdy v ulicích můžete vidět umělecké instalace, dostanete se na místa, která jsou mnohdy veřejnosti nedostupná či do muzeí, do kterých je vysoké vstupné. Fenomenální propagace.

Propagace svědčíčí o tom, jak Francouzi umí sami sebe dobře prodat. Obrovské bilboardy zvoucí k účasti na BÍLÉ NOCI, plakáty sítě MHD a zajištění provozu v průběhu BÍLÉ NOCI, ve tmě postávající informátoři rozdávající mapy s doporučenými trasami a aktivitami BÍLÉ NOCI. Už bych mohla mít po těch letech v Paříži rozum, ale opět se dávám nachytat. Hlídání dětí zajištěno, stánky s jídlem a pitím na trase lokalizovány (manžel). Vyrážíme do ulic. Volba padla na Severozápadní doporučenou trasu.

V prvním temném parku fasujeme mapu, jejíž maličká písmenka stěží rozluštím za použití svých poměrně silných brýlí a aplikace baterka na iPhonu. Park Monceau je ponořen do tmy, z níž (atrakce číslo jedna) se ozývají zvuky cikád (vzpomínka na dovolenou v Provence či v Chorvatsku?), pidižabiček z tropických oblastí, houkání sov a dalších ptáků. Společně s mnoha temnými stíny po strašidelném houkání shlédneme muzeum na trase, videoprojekci fotek na zdi ve dvorku jednoho z mnoha secesních domů a jede se dál. Teda, šlape se dál. Luštíme v mapě, s podobně ztracenými Japonci na trase hledáme instalaci ledových koulí, které se za hudby pomalu roztávají působením letek světla. Zklamání z expozice dokresluje vedle stojící chladící vůz, o němž můžeme spekulovat, zda dodal exponát či zmražené hamburgery stánku s občerstvením opodál.

Mapa nás vede dál do parku, kde provoz houstne. V hustém zástupu lidí pomalu postupujeme, stráž u vstupu informuje, že jde o expozici, při jejímž překladu váháme mezi jelenem (zdá se nám nepravděpodobné) a skleníkem (to spíš, přece jen se blíží konference COP 21 o životním prostředí). Chyba ! "A" je správně, jak napovídá jeden z mála osvětlených bodů parku, na němž je umístěn obrázek lesa a tu - překvapení  - z reproduktoru na nás ryčí jelen v říji. Vybavuji s podivný český film Muži v říji a zvažuji, co si o expozici myslí všichni ti lidé kolem mě. Jsem divná já, dělá si z nás autor srandu, nebo je tohle fakt umění? Každopádně je umění na takovou kravinu nalákat tisíce lidí.

Nazrál čas poohlédnout se po něčem k jídlu. Míjíme jednu z expozic, která zve na dánského autora, jež modrým světlem ztvárnil vodní hladinu. Vím, že Franouzi milují fronty, ale něco takového jsem snad v životě neviděla. Had, vinoucí se před parkem, kde světlo problikává nemá konce, a další a další kulturychtiví bělonoční účastníci se řadí jeden za druhého. S vyvalenýma očima vynecháváme a vida. Opodál dvě kouřící maringotky, moderně řečeno footrucky vyhlášených expertů na hamburgery a smažené sýry. Ke konzumaci láká fronta, která jde kupodivu rychle. Přece jen ještě není tak pozdě. Ale...hamburgerman zjisťuje, naštěstí až když obdržíme své porce, že mu docházejí hranolky. A to je teprve půl jedenácté, BÍLÁ NOC v plném proudu ! U maringotky vedle se fronta povážlivě zmenšila, a je to k nevíře, došel jim sýr i bageta. Další bude možná za hodinu. Podnikavý našinec by zaplul do první večerky, vykoupil šunku, sýr a toustový chleba, prostě by si poradil. Zatímco všichni tři hoši z maringotky teď budou nejmíň hodinu trávit kouřením a vysvětlováním klientům, že jim, představte si, došlo zboží. Oni totiž takový zájem, světe, div se, nečekali. Ještěže pivo teče.

Statečně se řadíme do průvodu, který směřuje po trati bývalého vlaku, k tunelu s další světelnou expozicí. Ve tmě zakopávám o pražce a v duchu zpívám táborovou píseň "půjdu po kolejích, až na konečnou". Manžel přidává "Rosu na kolejích". Utrmácení nočním pochodem už ani necekneme v tělocvičně, kde na žebřinách visí plakáty s Ježíškem na kříži v maskáčích, nejspíše tvůrčí experiment sociálně slabších žáků místní základky.

V nohách mám už tisíc mil, je další z písní, která se mi na závěr putování temnou bílou nocí vybavuje, když po pěti hodinách lezu do metra. Zase jste mě, kluci a holky francouzský, dostali, a se mnou i ostatní tisíce nočních ptáků. Asi znáte konec té písničky...CARPE DIEM, život je krátký. Do postele padáme s pocitem noční romantické procházky ve skupině. Dobrou noc a sladké sny.  

 

Autor: Petra Trnková | sobota 10.10.2015 22:24 | karma článku: 13,71 | přečteno: 504x
  • Další články autora

Petra Trnková

Vánoce už za dva měsíce? Zahřejte se vínem i vánoční atmosférou ve městě světel, v Paříži

Toužíte po návštěvě předvánoční Paříže, ale bojíte se špatného počasí, chladna, krátkých dnů a teroristů?

24.10.2017 v 18:22 | Karma: 7,52 | Přečteno: 254x | Diskuse| Společnost

Petra Trnková

Co se vám vybaví, když se řekne průvodce?

Lonely Planet? Knížka? Aplikace? Anebo člověk z masa a kostí? Jste na začátku plánování vaší poznávací dovolené či zájezdu. Jet po vlastní ose anebo raději spoléhat na jistotu zaštítěnou cestovní kanceláří? Domluvím se tam?

3.10.2017 v 13:03 | Karma: 11,40 | Přečteno: 354x | Diskuse| Společnost

Petra Trnková

Proč si vzít Petru v Paříži? Protože má na vysvědčení jedničku, i když je občas ztracená…

Dnes je 30. června, den, kdy se ve škole rozdává vysvědčení. Já jsem sice už velká a pracuji na sebe, ale co si takhle zkusit oznámkovat sami sebe? Vystavit si vysvědčení s koncem školního roku? Zkoušeli jste to někdy?

30.6.2017 v 13:13 | Karma: 12,11 | Přečteno: 618x | Diskuse| Cestování

Petra Trnková

Hromnice se u nás neslaví, ale ve Francii ano

Na Hromnice o hodinu více, zní jedna z nejznámějších lidových pranostik. Na Hromnice se v Česku též sklízí betlémy a odstrojuje stromeček.

2.2.2017 v 0:08 | Karma: 19,30 | Přečteno: 617x | Diskuse| Cestování

Petra Trnková

Vánoční Paříž

Vánoční trhy jsou mezi cestovateli oblíbeným cílem, ať už jde o trhy tuzemské, zahraniční „na otočku“ anebo destinace vzdálenější, kde máte výhodu, že z vánočního mumraje můžete utéct či atmosféru rozložit na více dnů.

14.12.2016 v 0:19 | Karma: 15,35 | Přečteno: 531x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

  • Počet článků 33
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1102x
Je mi přes čtyřicet, tak si plním svůj sen.

Nechte si ušít Paříž na míru a poznejte ji s místním jinak.

 

Seznam rubrik